dinsdag 14 april 2009

DOZEN: dit is geen doos

dit is geen doos.
de jeugdboekenweek is gestart en het thema is "fantasie". wij werken rond het schitterende prenteboek: dit is geen doos. konijn heeft een doos, maar de doos is voor hem zoveel meer dan een doos. het wordt een berg, raket, robot, race-auto,...
wij spelen het verhaal na, en experimenteren verder ook volop met de verschillende dozen

deze dozen moeten in de turnzaal geraken, maar na een tijdje worden ze toch wel zwaar; grappig om te zien hoe de kleuters hun kracht en fantasie gebruiken om de dozen toch in de turnzaal te krijgen. sommige sleuren eraan zoals een boekentas op wieltjes, anderen zetten de doos op hun hoofd, sommigen proberen de doos om aan mij te geven. maar dat zat helaas niet bij de opties...;-)

de turnzaal is nog even niet beschikbaar dus blijven we nog op de grote speelplaats, maar geen nood. wij stappen in onze auto, trein, bus,...of

vliegtuig.

in de klas staat wel een heel grote doos. hoe moeten we daar in geraken, zonder de hulp van de juf. na wat denken en proberen lukt het toch. een stoel ernaast en we hebben een trap.

en we kunnen er met heel veel kleuters in.

in de dozenbouwhoek worden de dozen ook voor vanalles gebruikt; william bestuurt een voertuig en egon en noƩ zitten op een paard.

huizen bouwen, of is het toch nog iets anders? in ieder geval, samen lukt het ons!!

een grote doos kan ook een perfect huisje zijn om lekker in te koken.

in de zandbak gebruiken we kleine doosjes als schep, als emmer, als...

doosjes open dicht, zou er een verrassing in zitten?

koekoek!! hier ben ik

konijn staat hier op een berg; samen spelen we het verhaal na en proberen we ook de jusite woorden van het boek te zeggen, maar dat is soms nog wel wat moeilijk!

dozen die in elkaar passen.

en hier ook; maar de juiste deksel moet dan natuurlijk wel op de juiste doos, want anders passen de dozen niet meer in elkaar. een heel gepuzzel hoor.

de 'geen-doos' van konijn schilderen met een doosje.

in de voeldoos zitten verschillende vormen. we zoeken de juiste en leggen die op de jusite figuur.

bouwen, en de toren laten omvallen.

de doos is een supergrote trommel geworden!!

doosjes op de jusite vormen passen

deze doos is tijdens het spelen gesnueveld, maar geen nood. met doze stukjes doos geven we konijn een doos waarin hij zich kan verstoppen.

en dan moeten we de dozen opruimen. en iedereen helpt mee.

hup, al de dozen in de papiercontainer.

Geen opmerkingen: